‘Naar de Brugklas’ een modulaire training studievaardigheden
De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is een veel besproken thema in het voortgezet en basisonderwijs. De aansluiting verloopt niet altijd soepel
Om deze overgang beter te laten verlopen hebben we een training ontwikkeld om juist deze doelgroep, de brugklasleerlingen, handvatten te geven om met meer succes door de eerste schoolperiode heen te komen.
Voor wie is de training bedoeld?
Niet elke brugklasleerling heeft een training nodig om te leren leren. Uit de praktijk blijkt dat vooral die leerlingen die op de basisschool weinig aanspraak hoefden te maken op hun studievaardigheden, daar behoefte aan hebben. Ze konden met hun leervermogen in korte tijd de lesstof eigen maken en hoefden thuis vaak weinig tijd te investeren in leerwerk. Ze onderschatten soms de hoeveelheid leerwerk en de tijdsinvestering die dat met zich meebrengt. Komen daardoor niet uit met het werk. Wat stress en onverwacht ook onvoldoendes met zich meebrengt. Ook leerlingen met een autisme spectrum stoornis of AD(H)D vinden het lastig om hun leerwerk voldoende te structureren. De brugklas vraagt veel van hen. Ze moeten gaandeweg leren plannen en organiseren.
Welke vaardigheden komen aan bod?
We hebben in onze training een aantal studievaardigheden uitgelicht die wij in de afgelopen tien jaar meest essentieel hebben bevonden.
- Huiswerk noteren en plannen
- Leerwerk plannen
- Samenvattingen maken
- Mindmaps maken
- Talen leren
- Toetsweek plannen
Hoe ziet de volledige training er uit?
Zoals al eerder aangehaald, vinden wij het meest voornaam dat een leerling leert een goede planning te maken voor zijn maak- en leerwerk. Dat is dan ook de rode draad door de training. Op veel scholen krijgen leerlingen aan het einde van de lesperiode van tien weken een toetsweek. Speciaal daarom besteden we een hele bijeenkomst aandacht aan het maken van een planning voor deze toetsperiode. Wij plannen de training dusdanig in dat de laatste bijeenkomst twee weken voor de toetsweek valt. De week erna plannen we een korte bijeenkomst om de toetsweekplanning samen te controleren en bij te werken. Daardoor kunnen de leerlingen direct met hun planning aan de slag. Alle andere vaardigheden zijn er op gericht om het leerwerk inhoudelijk te verbeteren. Ook is er een speciale bijeenkomst voor ouders. Dit, met als doel u op de hoogte te brengen van vaardigheden die wij uw zoon of dochter aanleren, zodat u daar thuis op in kunt spelen.
Wat kunt u van ons verwachten?